سهیل فرهمند پژوهشگر مسائل ترکیه

کردهای سوریه در حال مقاومت در برابر تروریست‌های وابسته به دولت ترکیه

از ابتدای شروع حملات ناگهانی تروریست‌های وابسته به دولت ترکیه برای اشغال شهرهای مختلف سوریه شاهد ایجاد مقاومت مردمی با حمایت نیروهای قسد در شمال شهر حلب در محله‌های شیخ مقصود، اشرفیه و شیخ نجار بودیم که تلاش‌های زیادی از سوی تروریست‌ها برای اشغال این محله‌ها صورت گرفت که در برابر مقاومت کردها شکست خوردند. 
کد خبر : 5222
تاریخ انتشار : یکشنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۲

کردهای سوریه در حال مقاومت در برابر تروریست‌های وابسته به دولت ترکیه

 

✍️بقلم: سهیل فرهمند پژوهشگر مسائل ترکیه

 

در رابطه با سر منشاء اختلافات و درگیری‌های شدید میان ارتش ترکیه و نیروهای کرد سوریه باید به مسئله آمادگی اداره خودمختار شمال و شمال شرق سوریه برای برگزاری انتخابات شهرداری‌ها در این مناطق تحت کنترل خودشان اشاره کنیم که اردوغان در حاشیه مراسم نظامی در ازمیر به این مسئله واکنش نشان داد و گفت که اگر انتخابات صورت بگیرد مناطق تحت کنترل کردها را با خاک یکسان خواهم کرد.

 

پس از گذشت دو روز از واکنش اردوغان ستاد انتخابات این خودمختاری لغو انتخابات مذکور را اعلام کرد. اما تنش‌ها و درگیری‌های نظامی میان طرفین افزایش پیدا کرد. اما از ابتدای شروع حملات ناگهانی تروریست‌های وابسته به دولت ترکیه برای اشغال شهرهای مختلف سوریه شاهد ایجاد مقاومت مردمی با حمایت نیروهای قسد در شمال شهر حلب در محله‌های شیخ مقصود، اشرفیه و شیخ نجار بودیم که تلاش‌های زیادی از سوی تروریست‌ها برای اشغال این محله‌ها صورت گرفت که در برابر مقاومت کردها شکست خوردند.

 

در ادامه شاهد تسلط کامل نیروهای قسد در دیرالزور بودیم که پس از سقوط نظام سوریه این مناطق را خالی کردند که منابع کردی دلیل تصرف را واگذاری نیروهای ایرانی به آنها برای عدم حضور داعش عنوان می‌کنند. همچنین کنترل یک روزه نیروهای قسد، ی.پ.گ و ی.پ.ژ بر فرودگاه بین‌المللی حلب طبق توافق با حکومت سوریه مسلط شدند که مجددا طبق توافقی که میان کردها و تروریست‌ها صورت گرفت این فرودگاه به تسلط تروریست‌ها در آمد. پس از به قدرت رسیدن جولانی مظلوم عبدی فرمانده نیروهای قسد و صالح مسلم رئیس مشترک خودمدیریتی کردستان سوریه موسوم به روژاوا از آمادگی صلح و مذاکره این ساختار با دمشق را اعلام کردند

 

همچنین در  هفته‌های گذشته شاهد دیدار غیر رسمی مظلوم عبدی فرمانده نیروهای قسد به نمایندگی اداره خودمختار کردستان سوریه و فیصل یوسف رئیس شورای ملی کردهای سوریه تحت نظارت آمریکا و فرانسه در حسکه پایتخت این خودمدیریتی بودیم که طرفین به تداوم دور دوم این دیدارها با حضور صالح مسلم (رئیس حزب اتحاد دمکراتیک)، سران حزب دمکرات کردستان سوریه (نزدیک به خاندان بارزانی) و فیصل یوسف رئیس شورای ملی کردهای سوریه شدند. اما همچنان مجددا شاهد درگیری‌ها میان تروریست‌های وابسته به دولت ترکیه و نیروهای کرد سوریه در مناطق مختلف هستیم که سبب اشغال شهرهای تل رفعت، شهبا و منبج توسط تروریست‌ها شد و اکنون شاهد درگیری‌ها میان طرفین در سد تشرین هستیم که فرهاد شامی سخنگوی رسمی نیروهای قسد در یک اطلاعیه رسمی از تسلط کامل خودشان بر سد تشرین خبر داده است و در اثنای این نبردها شاهد باز شدن نبردی از شمال کوبانی از داخل مرزهای ترکیه و سوریه توسط تروریست‌ها علیه نیروهای کرد در پل مرزی قره‌قوزاخ هستیم که مقاومت کردها ادامه دارد. همچنین در راستای وارد کردن ضربه موثر به تروریست‌ها شاهد حملات راکتی نیروهای ی.پ.گ به شهر اشغالی سرکانی هستیم.

 

همچنین در آخرین داده موجود رسانه‌های مختلف ترکیه مدعی دیدار غیر رسمی مظلوم عبدی و جولانی با نظارت آمریکایی‌ها در دمشق هستند. در آخرین اظهار نظر مقامات فرانسوی، امانوئل مکرون در پیامی ویژه حمایت قاطع خود را از کردهای سوریه را اعلام کرده است. همچنین کردهای سوریه نیز در حال حاضر در میانه نبرد در دو جبهه نظامی و  سیاسی اند، جبهه نظامی برای بقای مناطق خود در مقابل تروریست‌های وابسته به دولت ترکیه در سد تشرین و پل قره‌قوزاخ و جبهه سیاسی برای توافقی مهم با دولت مرکزی سوریه در دمشق که در راستای ماموریت سیاسی خود طی چند وقت گذشته با برقراری ارتباط با طرف‌های منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای در پی جذب حامی جهت مذاکره‌ای قوی با ساختار جدید سوریه هستند که از مهم‌ترین ارتباط‌های منطقه‌ای آنها دیدار رسمی میان مظلوم عبدی فرمانده نیروهای قسد با مسعود بارزانی رئیس حزب دمکرات کردستان عراق در اربیل مرکز اقلیم کردستان عراق دیدار و گفت‌وگو کردند که هر دو طرف نتیجه این دیدار را مثبت و در جهت تحکیم اتحاد جریان‌های کردی_کردی منطقه ارزیابی کردند.

 

در زمینه روابط فرا منطقه‌ای، هیئت‌های اروپایی از جمله آلمان، فرانسه، آمریکا و ایتالیا به حسکه سفر کرده و با سران کرد شمال و شمال شرق سوریه دیدار کردند. هدف این سفرها جذب حمایت‌های سیاسی، اقتصادی و نظامی برای مذاکره مؤثر با دمشق است، در حالی که طرف‌های غربی نیز به دنبال منافع اقتصادی و سیاسی خود در شمال سوریه هستند. در ارتباطات داخلی، گفت‌وگویی رسانه‌ای میان الهام احمد، رئیس مشترک اداره خودمختار شمال و شمال شرق سوریه، و حسن الشیبانی، وزیر امور خارجه جدید سوریه، در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) انجام شد. حسن الشیبانی در توییتی به زبان کردی کرمانجی بر اهمیت جامعه کردی در تنوع هویتی سوریه و نیاز به ایجاد کشوری دموکراتیک و عادلانه تأکید کرد. الهام احمد نیز به این بیانیه پاسخ داد و بر اهمیت همکاری برای ایجاد سوریه‌ای بر اساس عدالت و دموکراسی تأکید کرد. این گفتگوها احتمال رسمی شدن زبان کردی در سوریه را در آینده نزدیک افزایش می‌دهد.

 

در رابطه با مسائل کردها در سوریه در ابتدا باید این را مورد بررسی قرار دهیم که نیروهای کرد در سوریه و اداره خودمختار شمال و شمال شرق سوریه یک واقعیت میدانی و ساختار موجود سیاسی در سوریه هستند و دارای این قابلیت هستند که معادلاتی را در حد توان خود رقم بزنند اما هر چند ضعیف ولی باید این را توجه داشته باشیم که به دلیل نداشتن یک متحد ثابت و قوی در صحنه هر لحظه شاهد تغییر مواضع آنها هستیم. اما اینکه کردهای سوریه به شدت دنبال برقراری ارتباط با دمشق هستند برای اینکه قصد نقش آفرینی کلان و فراگیر در سطح دولت آینده‌ای که اگر در این کشور تشکیل بشود را دارند. در مسئله حملات هوایی ترکیه به نیروهای کرد سوریه و درگیری‌های تروریست‌های وابسته به دولت ترکیه با شبه نظامیان کرد سوریه علاوه بر اینکه قصد این را دارند مناطق مختلف کردنشین و عرب نشین این کشور که در دست کردها قرار دارد را اشغال کند اما در واقع ترکیه چند هدف اساسی شامل گسترش اراضی سرزمینی خود، ایجاد یک کریدور امنیتی از دریای مدیترانه تا مرز تمرچین به بهانه مقابله با تروریسم که این می‌تواند پیامی برای اشغال احتمالی شمال عراق توسط ترکیه باشد البته اکنون نیز درصد قابل توجهی از خاک عراق توسط این دولت اشغال شده است. همچنین تقویت فرصت‌های اقتصادی و گردشگری خود با اشغال مناطق مذکور را در برنامه خود دارد. اما نقش آمریکا در این درگیری‌ها و جانب داری از کردها به مسئله کسب منافع خود از میادین نفتی سوریه بازمی‌گردد و به اذعان منابع کردی ۸۵ درصد از خروجی میدان نفتی العمر سهم آمریکایی‌ها می‌شود و شمال سوریه یک نقطه اختلافی راهبردی میان ترکیه و آمریکا است و بر خلاف دو مسئله راهبردی دیگر نظیر منطقه قفقاز جنوبی و نفوذ در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که یک وحدت نگرشی با یکدیگر دارند. اما در این رابطه نباید نقش فرانسه را فراموش کنیم این کشور با توجه به پیشینه تاریخی که فرانسه در وقایع سوریه دارد و همواره چشم طمع به این کشور دارد و اکنون نیز با ارائه پیام‌ها و اقداماتی این نوید را به کردها می‌دهد که می‌توانند در کنار آمریکا فرانسه را نیز شریک خود بدانند و احتمالا برای پیشبرد این اهداف خود برنامه دارند.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.